Charles Darwin’s bibliotheek online beschikbaar
C

Een prachtig eerbetoon aan één van de grootste denkers van onze tijd

Charles Darwin, de man achter één van de meest revolutionaire wetenschappelijke concepten aller tijden: evolutie, heeft altijd een aura van nieuwsgierigheid en diepgaande onderzoeken om zich heen gehad. Maar wat dreef deze briljante geest? Wat waren de werken die hem inspireerden, die zijn gedachten voedden en zijn theorieën vormgaven?

Het Darwin Online-project

Voor het eerst sinds zijn overlijden in 1882 krijgen we een fascinerende inkijk in de immense bibliotheek van Darwin. Onderzoekers hebben de indrukwekkende verzameling van boeken, pamfletten en tijdschriften virtueel gereconstrueerd en daarmee een schat aan online kennis en inspiratie onthuld.

Darwin, bekend van zijn baanbrekende werk ‘On the Origin of Species‘ uit 1859, heeft niet alleen de fundamenten van de wetenschap veranderd met zijn evolutietheorie, maar was een natuurgeleerde die voortbouwde op de inzichten van duizenden anderen.

Het project heeft een catalogus van 300 pagina’s uitgebracht met de originele 7.400 titels en 13.000 delen, die ooit deel uitmaakten van Darwins privébibliotheek en waarvan nu 9.300 werken online beschikbaar zijn.

Het proces om deze verloren bibliotheek weer tot leven te brengen was geen gemakkelijke taak. Met slechts twee hoofdcollecties, die ongeveer 15% van de originele inhoud omvatten, moesten onderzoekers een zorgvuldig samengesteld virtueel archief samenstellen. Door samenwerking met instellingen zoals het Down House Museum en verschillende universitaire bibliotheken, werd in een periode van 18 jaar talloze   waardevolle bronnen verzameld en beschikbaar gemaakt het publiek.

** Het Darwin Online Project is voor iedereen toegankelijk. Mocht u een pop-up zien waarin u een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen, klik dan op de escape-toets van uw toetsenbord voor toegang tot de website.
Darwin Online Project

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...