Wat is White Noise?
W

We groeien ermee op, maar ondervinden er vaker hinder van

Nu eens géén filmtitel, maar dagelijkse werkelijkheid.
White noise of witte ruis is een monotoon, constant geluid dat je kunt vergelijken met het geluid van een föhn of stofzuiger. Deze white noise kan baby’s ondersteunen tijdens het slapen, omdat het geluid vergelijkbaar is met het geluid wat je baby 9 maanden in de buik hoorde.

Het is de meest bekende, maar daarnaast bestaat er ook ‘bruine ruis’. In beide gevallen gaat het om monotoon, constant en zelfs ‘saai’ lawaai, dat het omgevingsgeluid neutraliseert. Maar de bruine ruis is simpelweg wat lager, dieper en zachter dan de witte variant. ‘Blauwe ruis’, ook wel azuurruis genoemd, bestaat uit zeer weinig lage frequenties en meer hoge frequenties, waardoor het vrij moeilijk te onderscheiden is.

Helpt dit alles om beter in slaap te komen?

Mathias Basner, een Amerikaanse psychiater en professor aan de University of Pennsylvania School of Medicine in Philadelphia, heeft samen met z’n collega’s 38 oude studies onder de loep genomen. Al die onderzoeken gingen over de impact van witte ruis op onze slaap. Ze ontdekten dat het bewijs voor de positieve impact van white noise maar magertjes is.

Sleep Medicine Review

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...