Praten via hersenscanner
P

Onderzoekers van de University van Texas (Austin) hebben een techniek doorontwikkeld die in brede zin een basale gedachtenlezer genoemd kan worden. Met behulp van kunstmatige intelligentie en functional magnetic resonance imaging kunnen gedachten gedecodeerd worden in lopende zinnen.

Voor de hersenscanner gebruiken de onderzoekers een fMRI, een techniek die al vaker voor dit doeleinde gebruikt werd. Ze hebben naar eigen zeggen daarentegen een doorontwikkeling gemaakt.

De onderzoekers kunstmatige intelligentie toegepast. Kort door de bocht wordt er een voorspellende woordsequentie aangemaakt. Zo kan de fMRI alvast voorsorteren op wat de proefpersoon mogelijk wil zeggen. Het algoritme (aangedreven door modellen van ChatGPT en Bayesian) kan getraind worden op specifieke personen en moet dus naar verloop van tijd beter worden in het vertalen van de gedachten van een individu.

Wederom (b)lijkt een nieuwe toepassing mbv kunstmatige intelligentie zeer waardevol. Denk met name aan mensen die door spierziekte of beroerte niet meer kunnen spreken en bewegen. Door middel van hersentraining zou het dan mogelijk zijn om toch met de buitenwereld te kunnen communiceren.

Hardware.info | fMRI

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...