Zelfhulpwerkplaatsen en Repair Cafés in Duitsland kunnen binnenkort subsidie aanvragen. Volgens het Bondsministerie voor Milieu (BMUV) komt er in december 2024 een online portaal beschikbaar, waar dergelijke projecten online een aanvraag kunnen indienen. Elk non-profit reparatie-initiatief kan dan een eenmalige subsidie tot €3000.
In eerste instantie komen alle reparatie-initiatieven, die georganiseerd zijn als geregistreerde vereniging en waarvan de non-profit status is vastgesteld met een vrijstellingsbericht van de Duitse belastingdienst, in aanmerking. In een vervolgprogramma in de loop van volgend jaar wil het BMUV ook die reparatie-initiatieven ondersteunen die niet als vereniging georganiseerd zijn.
Dit jaar heeft de Europese Raad de richtlijn Recht op reparatie (R2R) aangenomen. Deze richtlijn is bedoeld om het voor consumenten gemakkelijker te maken om goederen te laten repareren in plaats van te vervangen. Naast eisen voor verkopers en fabrikanten van producten zoals smartphones, tablets, schermen en wasmachines, voorziet de richtlijn ook in financiering voor zelfhulpwerkplaatsen.
Het door de Duitse overheid gelanceerde subsidieprogramma ‘Repareren in plaats van weggooien” omvat 3 miljoen euro. Duitse Minister van Milieu Steffi Lemke (Grünen) ziet Repair Cafés en zelfhulpwerkplaatsen als ‘een belangrijke ondersteuning voor het recht op reparatie’.
Ecodesign
Naast het recht op reparatie verwijst het ministerie van Lemke naar de EU-regelgeving inzake ecodesign, die dit jaar eveneens is aangenomen. Hierin staat onder andere dat vanaf 20 juni 2025 tablets en smartphones repareerbaar moeten zijn en moeten instructies en bepaalde reserveonderdelen beschikbaar worden gesteld, zoals displays 8en batterijen. De EU-richtlijn inzake het recht op reparatie geeft consumenten een jaar langere garantieperiode als zij ervoor kiezen om een defect tijdens de tweejarige garantieperiode te laten repareren in plaats van een nieuw apparaat te eisen.
Lees ook
Experimenteren met reparatiebonus
Recht op reparatie wereldwijd