In water oplosbare printplaten
I

Aantoonbaar lagere ecologische voetafdruk

Volgens WEF wordt jaarlijks meer dan 50 miljoen ton afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) geproduceerd.

Printplaten worden gemaakt van epoxyhars en glasvezel. Bij het recyclen worden ze versnipperd en verbrand om zo edelmetalen te scheiden. Dit inefficiënte proces is zeer energie-intensief en levert aanzienlijk waardeverlies van alle teruggewonnen edelmetalen.

Het Britse bedrijf Jiva Materials heeft een, in water oplosbaar, materiaal ontwikkeld waarmee printplaten gemaakt kunnen worden. Het materiaal, Soluboard genaamd, is van natuurlijke vezels van planten gemaakt. Het is (dus) volledig afbreekbaar (muv de componenten) en bevat geen halogeenvezels. Mede daardoor heeft het een veel lagere ecologische voetafdruk dan printplaten die nog van glasvezelcomposieten worden gemaakt.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...