Dubbelzinnig reparatiebeleid Google
D

Afzien van reparatie ten gunste van vervanging?

Google is van mening dat gebruikers meer controle moeten hebben over reparaties, inclusief toegang tot dezelfde documentatie, onderdelen en gereedschappen als OEM-reparatiekanalen (Original Equipment Manufacturer). Kortweg aangeduid al ‘Right to Repair’ (R2R).

Wat niet wil zeggen dat deze goedkeuring van Google foutloos is. In de whitepaper van het bedrijf worden enkele van de (ongegronde) zorgen over fysieke veiligheidsrisico’s en reparatie van persoonlijke elektronica genoemd, met als onderliggende reden het recht op reparatiewetten en belangenbehartiging te omzeilen, namelijk de gemakkelijke toegang tot vervangende onderdelen:

  • De veiligheid van de gebruiker moet een topprioriteit zijn. Onjuiste reparatie kan gevaarlijk zijn, vooral als personen defecte onderdelen gebruiken of niet bekend zijn met veiligheidskritieke componenten, zoals lithium-ionbatterijen
  • Wetgeving moet de risico’s erkennen die worden gedragen door ongeschoolde reparateurs en fabrikanten van originele apparatuur (OEM) in staat stellen onderdelen te leveren in plaats van afzonderlijke componenten om het risico op letsel te verminderen.

aldus het document.

Hoewel er zeker brand- en fysieke veiligheidsproblemen zijn met betrekking tot lithium-ion, zijn dit soort batterijen over het algemeen veilig te hanteren, zeker vergeleken met de veiligheidsrisico’s van bijvoorbeeld benzine of propaan, die consumenten gemakkelijk kunnen kopen, opslaan en thuis gebruiken.

Dus waarom zou je de verkoop van afzonderlijke componenten in diskrediet brengen ten gunste van het vervangen van onderdelen? Zoals iFixit uitlegde over soortgelijke taal in de wet op het recht op reparatie, zijn de meeste (laagdrempelige) risico’s bij het repareren van elektronica klein.

Als de ‘homeknop’ van een smartphone bijvoorbeeld kapot gaat, maakt de mogelijkheid om een vervangende iPhone 8-homeknop te kopen voor EUR20, en deze vervolgens zelf te installeren, dat het apparaat gemakkelijk en betaalbaar te repareren. Maar als diezelfde homeknop alleen wordt verkocht als OEM onderdeel en inclusief een scherm en camera voor EUR200, dan kantelt plotseling de weegschaal in het voordeel van het vervangen (of upgraden) van de smartphone. Dus het afzien van reparatie ten gunste van vervanging…

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...