Apple-recycler op vingers getikt
A

Volgens Bloomberg had Apple’s contract-recycler GEEP vanaf 2020 530.000 iPhones, 25.000 iPads en 19.000 horloges moeten recyclen en/of versnipperen.

Het recyclingprogramma is vrij simpel: een klant levert een oude iPhone in, die vervolgens wordt overgedragen aan een e-waste-verwerker om de apparaten te demonteren. Nadat de batterijen en enkele andere componenten zijn verwijderd, worden de resterende onderdelen door een shredder gehaald. De, op het oog bruikbare en onbeschadigde iPhones, watches en iPads die moesten worden gerecycled, bleken door sommige werknemers echter weer verkocht te worden. Dat leidde uiteindelijk tot een onderzoek door Apple naar de activiteiten van GEEP. Daarbij werden afwijkingen in de administratie van het bedrijf ontdenkt, evenals twee bakken met intacte Apple Watches die verborgen waren voor de bewakingscamera’s.

Uiteindelijk beschuldigde Apple GEEP ervan ten minste 99.975 items niet te hebben gerecycled, waaronder iPhones die in China opnieuw werden geactiveerd in plaats van te worden vernietigd. GEEP werd daarvoor aangeklaagd voor U$22,6 miljoen wegens contractbreuk en ervan beschuldigd dat werknemers hardware doorverkochten op grijze markt.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...