Pleit voor afschaffing btw op reparaties
P

Ondernemersvereniging Techniek Nederland heeft de Nederlandse overheid opgeroepen om de btw op reparaties af te schaffen. Momenteel  wordt 21% belasting geheven op alle goederen die voor reparatie worden aangeboden.

Beleid verschuift ten gunste van repareren in plaats van vervangen

In de afgelopen jaren  is er, net als in veel andere Europese landen, een beleidsdruk geweest om consumenten en fabrikanten ertoe aan te zetten beschadigde goederen te repareren in plaats van te vervangen. Dit wordt verder ondersteund door de snel naderende EU-richtlijn inzake het recht op reparatie, die EU-consumenten in staat moet stellen om reparatie van hun producten te eisen wanneer ze defect of defect zijn, in plaats van vervanging.

Volgens Techniek Nederland moet er een professioneel reparatiemarkt-label komen. Op dit moment is het vaak goedkoper om beschadigde goederen te vervangen, dan ze te repareren. De organisatie meent ook ook dat retailbedrijven meer tweedehands producten moeten aanbieden.

Het aantal elektrische producten in Nederland neemt nog steeds toe

Ondanks de initiatieven om de consument haar kapotte producten te laten repareren, wordt er in Nederland nog steeds een steeds groter aantal elektrische apparaten gekocht. De NOS weet te melden dat in 2014 in Nederland 314 miljoen kilo aan apparatuur is verkocht, en dat dit aantal in 2022 steeg naar meer dan het dubbele tot 836 miljoen kilo. De grootste stijging gold voor de verkoop van zonnepanelen, die steeg van 10,6 naar 319 miljoen kilo.

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...