Fairphone 5 scoort maximaal ***
F

De Fairphone 5 heeft de maximale score behaald bij iFixit. De modulaire smartphone van Nederlandse makelij bevat volgens iFixit enkele verbeteringen waardoor het nog eenvoudiger zou zijn om het toestel te herstellen.

Duurzaamheid

De duurzame smartphone is ontworpen met als doel de impact op het milieu te verminderen, zowel bij de productie als bij de levenscyclus van de telefoon en worden vervaardigd onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Bovendien zijn Fairphones ontworpen om te kunnen worden gerepareerd, wat betekent dat gebruikers hun smartphone zo lang mogelijk hebben, waardoor e-waste wordt verminderd.

Wegwerpcultuur

De constante drang naar het nieuwste apparaat betekent dat er jaarlijks wereldwijd meer dan 1,4 miljard mobiele telefoons worden verkocht. Volgens verschillende onderzoeken die wereldwijd zijn uitgevoerd, was de levensduur van smartphones in elk jaar tussen 2019 en 2022 gemiddeld 3 jaar. Slechts 15% van deze afgedankte telefoons wordt ingezameld voor recycling. Nu telefoons (en vele andere apparaten) als wegwerpartikelen worden beschouwd, is het geen verrassing dat elektronisch afval (e-waste) een van ‘s werelds snelst groeiende afvalstromen is geworden.

Repareerbaarheid

Fairphone verkoopt ook tal van reserveonderdelen, waardoor haar bezitters gemakkelijk hun eigen apparaten kunnen repareren. Inbegrepen zijn hierbij o.a. vervangende displays, batterijen, camera’s en luidsprekers.

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...