Fotonica en quantumtechnologie
F

Onderzoekers van Universiteit Twente, TU Eindhoven en Technische Universität München werken aan een project, genaamd Bright Chips, dat nieuwe materialen zoals silicium-germanium (SiGe) gebruikt om licht uit te stralen op chips. Dit project, dat €14 miljoen subsidie heeft ontvangen, kan zorgen voor snellere en efficiëntere dataverbindingen.

Fotonica, waarbij licht in plaats van elektriciteit wordt gebruikt om informatie te verzenden, biedt de mogelijkheid om oude koperen verbindingen te vervangen, zowel in servers als datacenters. Dit heeft een aantal voordelen:
Snellere gegevensoverdracht: Licht kan sneller informatie versturen dan elektrische signalen, waardoor apparaten sneller kunnen communiceren.
Lagere energieverbruik: Fotonica kan efficiënter zijn dan traditionele elektronica, omdat het minder warmte produceert.
Toepassing in quantum computing: Fotonica kan helpen bij de ontwikkeling van quantumcomputers, die gebruikmaken van qubits in plaats van traditionele bits. Quantumcomputing kan in theorie complexe berekeningen sneller uitvoeren.

De ontwikkeling van nieuwe materialen is belangrijk omdat de traditionele manieren om chips te maken, zoals omschreven in de wet van Moore, niet langer voldoende zijn om de prestaties van chips steeds te verdubbelen.

Met het Bright Chips-project hopen de onderzoekers een doorbraak te realiseren die deze technologie dichter bij de praktijk brengt.

Lees ook
Wat is Quantum Computing?
Quantumtechnologie – het dilemma
Technologietrends voor 2025

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

Stagneert AI in ontwikkeling?

Er zijn deskundigen die sterk geloven in de 'schaalwetten' van grote taalmodellen (LLM's). Deze wetten suggereren dat het vergroten van het model en zijn...