Miljoenensubsidie voor innovatie micro- en nano-elektronica
M

Het kabinet heeft vandaag besloten om definitief 230 miljoen euro aan financiering toe te kennen aan meerdere Nederlandse micro- en nano-elektronica innovaties.

Halfgeleiders zijn onmisbaar voor de moderne, digitale en duurzame samenleving. Er is bijna geen apparaat dat zonder functioneert. Ze zitten bijvoorbeeld in een betaalpas, elektrische tandenborstel, datacenters, computers, fabrieken, straaljagers, auto’s, echo apparatuur en MRI-scanners.

Sinds eind september 2023 is ook de EU Chips Act in werking. Hiermee wordt de  productie en innovatie van microchips in de Europese Unie gestimuleerd. Dat moet leiden tot voldoende beschikbaarheid van microchips voor Europese producten, betrouwbare toelevering, minder afhankelijkheid van andere landen.

De subsidie is bestemd voor de volgende ontwikkelingen:

  • 6G-technologie
    De ontwikkeling van de volgende generatie microchips (halfgeleiders) door NXP. Dit zijn chips die in staat zijn om doorlopend tussen een voorwerp en zijn omgeving te communiceren via 6G-technologie (zelfrijdende auto’s en de energietransitie).
  • Radartechnologie
    De ontwikkeling van een nieuw type chip die de functie van zender, verwerker en ontvanger (transceiver en processor) van informatie combineert (voor industrie, landbouw en gezondheidszorg)
  • Nieuwe generatie chipproductie-machines
    Kleinere chips met meer functies, minder materiaal- en energieverbruik. ASML is de volgende generatie chipproductiemachines, die hiervoor nodig zijn, aan het ontwikkelen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...