Het rapport van Mario Draghi, voormalig president van de Europese Centrale Bank, heeft veel aandacht gekregen in Nederland. Hij zegt dat Europa jaarlijks tussen de 750 en 800 miljard euro moet investeren om zijn concurrentiepositie te verbeteren. Dit is nodig omdat Europa achterloopt op de VS en China op het gebied van innovatie.
Experts zoals Vinod Subramaniam van de Universiteit Twente vinden dat Nederland meer moet investeren in onderzoek en onderwijs. Dit kan helpen om het verschil met andere economieën te verkleinen. Tjark Tjin-A-Tsoi van TNO wijst erop dat we niet alleen moeten focussen op onderzoek aan universiteiten, maar ook op het omzetten van die kennis in succesvolle bedrijven. Jacolien Eijer van KIVI pleit voor groei die niet alleen om geld draait, maar ook om welzijn en maatschappelijke waarde.
Constantijn van Oranje van Techleap zegt dat de techsector belangrijk is voor innovatie. Hij benadrukt dat er betere samenwerking en minder regels nodig zijn om ondernemers te helpen. Hij waarschuwt dat we niet alleen bestaande industrieën moeten behouden, maar ook moeten investeren in nieuwe ontwikkelingen.
Investeren in onderzoek en innovatie, versimpelen van wetgeving, beter samenwerken in Europa en behouden van talent dragen bij aan goed ondernemerschap en resulteren daarmee in groei en welvaart. Het verminderen van regeldruk is niet genoeg. Door alleen te focussen op het behouden van industrie in plaats van nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken, behoud je alleen de industrie die je al hebt, beaamt Van Oranje. ‘Eigenlijk doen we dat nu ook met ASML. We klampen vast aan wat we hebben en weigeren te investeren in de volgende generatie. Mijn oproep zou zijn: zég niet alleen dat innovatie belangrijk is, maar verbind daar ook consequenties aan.’
Kortom, er is een brede overeenstemming dat Europa zijn concurrentievermogen moet verbeteren door slim te investeren en samen te werken.
Lees ook
Het Nederlandse kabinet reageert op het rapport van Draghi