Gratis tweedehands zonnepanelen
G

In de Haarlemmermeer kregen 25 huishoudens dit voorjaar een gratis set van zes tweedehands zonnepanelen. Deze actie was bedoeld om energiearmoede te bestrijden en het hergebruik van elektronica te stimuleren. Volgens deskundigen worden zonnepanelen vaak al na vijf tot acht jaar vervangen, ondanks hun geschatte levensduur 25 jaar , wat leidt tot verspilling.

Goed functionerende zonnepanelen worden soms weggegooid als één onderdeel kapotgaat, terwijl nieuwe panelen efficiënter stroom opwekken. Hierdoor gaan oude panelen verloren, ondanks dat recycling vaak alleen de basismaterialen als glas en metaal terugwint.

Onderzoek door het AMS Institute in opdracht van de gemeente Amsterdam toont aan dat het verlengen van de levensduur van zonnepanelen van 12 naar 25 jaar een aanzienlijke CO2-besparing kan opleveren. Toch is hergebruik niet eenvoudig; een voorbeeld is een partij van 600 panelen die vernietigd werd omdat de kabels waren doorgeknipt tijdens demontage.

Vincent de Graaf van ZonNext, een onderdeel van de hergebruik- en recyclingonderneming Refurn, presenteerde een “wasstraat” voor zonnepanelen. Dit innovatieve apparaat helpt bij het schoonmaken en voorbereiden van zonnepanelen voor hergebruik. Henk Bos van Stichting Open benadrukt echter dat hergebruik nog te weinig gebeurt en meer sorteercentra nodig zijn om apparaten efficiënt te scannen en hergebruiken.

Ondanks de inspanningen is het hergebruiken van tweedehands apparatuur kostbaar en niet altijd goedkoper dan nieuw, mede door de concurrentie van goedkope Chinese producten. Toch blijft het belangrijk om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en hergebruik te stimuleren om verspilling en CO2-uitstoot te verminderen.

LAATSTE NIEUWS

Digitale toegankelijkheid Nederlandse overheid

De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid toont een positieve trend in de digitale toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid, die zich voortzet in de eerste helft van...