Duitse Energiewende is mislukt
D

De, door velen bejubelde, Duitse variant van de energietransitie ‘Energiewende’ is mislukt. Duitsland heeft bijna de hoogste CO2-uitstoot van de EU en de hoogste stroomprijs ter wereld. Ook leidde het tot desastreuze gevolgen voor de Duitse industrie, die in rap tempo het land aan het verlaten is.

Alexader Wendt schreef er een boek over. ‘Duitsland heeft nu, na Polen, de hoogste CO2-uitstoot van de Europese Unie en de duurste stroom ter wereld. De stroomprijs is ruim twee keer zo hoog als vรณรณr de Energiewende. Wind en zon lijken voortdurend goedkoper te worden (soms is de stroom enkele uren gratis, soms is de prijs zelfs โ€˜negatiefโ€™) maar de systeemkosten voor de elektriciteitsnetten rijzen de pan uit. Duitsland heeft zich volledig verkeken op zowel de enorme subsidies voor zon en wind als op de systeemkosten.’

Volgens sommige deskundigen zijn die eerste tekenen met betrekking tot onze eigen Nederlandse energietransitie ook al zichtbaar.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...