Datacenters verspreiden over woonwijken
D

Controversieel of milieubewust: bouwen aan een nieuwe generatie kleine datacenters met als doel decentralisatie en duurzaamheid te bevorderen. Deze kleine datacenters worden verspreid over woonwijken en kunnen zelfs warmte leveren aan lokale huishoudens.

Grote datacenters staat onder druk vanwege een groeiende schaarste aan energie en veranderende klantbehoeften, vooral op het gebied van AI. Een oplossing voor dit probleem zou kunnen liggen in het opzetten van tientallen kleine datacenters verspreid over Nederland, die flexibel kunnen inspelen op beschikbare groene energiebronnen. Men maakt daarbij dan gebruik van fysieke, eigen glasvezelnetwerken om deze datacenters met elkaar te verbinden. Dat is essentieel voor het flexibel verplaatsen van de werklast die optreedt bij het verwerken van data.

Deze datacenters zijn ontworpen met minimale impact op de omgeving en kunnen zelfs worden geïntegreerd in woonwijken. Een bedrijf dat hiermee aan de slag is gegaan is Eurofiber. Vanuit een proefomgeving werkt het aan de formele start van dit nieuwe initiatief, waarvoor door de EU subsidies zijn verleend die dienstdoen als startkapitaal.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...