ACM onderzocht terugleverkosten zonnepanelen
A

De discussie over het de hoogte van terugleververgoeding (en de kosten daarvoor) wordt door de ACM verrassend benaderd. Het heeft, na onderzoek, vastgesteld dat energieleveranciers, door het maken van onderscheid tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen, geen extra marge maken; tegenover de hogere tarieven voor huishoudens met zonnepanelen staan lagere tarieven voor huishoudens zonder zonnepanelen.

De ACM deed aanvullend onderzoek naar terugleverkosten van vier grote leveranciers: Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie. De kosten zijn volgens haar in overeenstemming met de wet en gebaseerd op extra kosten zoals hogere inkoopkosten en salderingsregelingen. En (dus) terugleverkosten mogen rekenen bij klanten met zonnepanelen ‘zolang die niet onredelijk zijn’. Wat onredelijk precies inhoudt is vooralsnog een groot vraagteken.

De ACM benadrukt dat het vergelijken van contracten voor consumenten met zonnepanelen ingewikkelder is geworden en roept leveranciers op zich in te spannen voor een betere vergelijkbaarheid. Ze zullen de ontwikkelingen in terugleverkosten blijven volgen en indien nodig aanvullend onderzoek doen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...