EU reageert op de energieprijzen
E

Het Europees Parlement reageert op de opmerkelijke stijging van energieprijzen, waarbij zelfs na enige stabilisatie de kosten hoger blijven dan voorheen. Het overweegt een verandering in de energiemarkt door langetermijncontracten, Contracts for Difference (CfD’s), af te sluiten met energieleveranciers. Deze contracten garanderen een minimumprijs voor elektriciteit, waarbij de overheid het prijsverschil compenseert als de marktprijs lager is dan het overeengekomen bedrag, en de leveranciers betalen als de marktprijs hoger is.

Het kernprincipe van de energiemarkt blijft behouden: goedkopere energiebronnen hebben prioriteit, maar duurdere opties, zoals gasgestookte centrales, worden ingezet bij toenemende vraag. Dit mechanisme beïnvloedt de prijs.

Hoewel dit plan stabielere energieprijzen belooft, uiten de ‘groene’ partijen hun bezorgdheid. Michael Bloss, een Duits parlementslid, bekritiseert de steun aan kolengestookte centrales en noemt het tegenstrijdig met klimaatdoelstellingen. Het debat draait om het balanceren van prijsstabiliteit met duurzame doelen, waarbij sommigen vrezen dat dit nieuwe plan de inspanningen voor klimaatbehoud ondermijnt, ondanks de positieve impact op prijzen voor consumenten.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...