Natriumaccu met hoge energiedichtheid
N

Delftse onderzoekers hebben recentelijk twee belangrijke doorbraken bereikt in batterijtechnologie. Ze hebben batterijen ontwikkeld die snel kunnen worden opgeladen, stabielere opslag bieden en zijn gemaakt van duurzame materialen die goed beschikbaar zijn. Dit vormt een goedkoper en duurzamer alternatief voor lithium-ion batterijen, die zeldzame materialen bevatten en een hoge CO2-voetafdruk hebben.

Het onderzoek richt zich op Na-ion batterijen, waardoor de afhankelijkheid van zeldzame materialen wordt verminderd. Het gaat hierbij om de verbeteringen aan de negatieve elektrode, die hierbij gemaakt kan worden van organische materialen, waardoor de afhankelijkheid van zeldzame niet-Europese materialen wordt verminderd.

Ook betreft het de ontwikkeling van een nieuwe positieve elektrode, waarbij het materiaal een hoge energiedichtheid combineert met snelle laadtijden. Doordat daarbij geleidelijke structuurveranderingen tijdens het laden en ontladen optreden, verlengt dat in hoge mate de levensduur van een batterij. Bovendien bevat het geen kobalt, zoals veel Li-ion kathodes nog wel doen.

Men is van plan om het onderzoek naar zowel Li-ion als Na-ion batterijen verder uit te breiden en de technologie beschikbaar te stellen voor toepassingen binnen de Europese markt.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...