Wat is maanenergie?
W

Maanenergie verwijst naar energie die wordt opgewekt uit getijdenstromingen. Deze worden beïnvloed door de zwaartekracht van de maan. Die, en die van de zon in mindere mate, trekt niet alleen aan de Aarde maar ook aan het water van de Aarde. Hierdoor verplaatst het water zich meer naar de kant van de Aarde die naar de Maan is gericht. Het is daar dan vloed. Hoe dichter de Aarde bij de Maan en de zon staat, des te groter de aantrekkingskracht en hoger het water staat.

De afwisseling tussen deze getijden (hoog en laag water) veroorzaakt getijdenenergie, die kan worden omgezet in bruikbare elektrische energie.

Van deze werking maakt het Zweedse Minesto gebruik met haar Dragon 12-model, de eerste getijdenenergie-vlieger op megawattschaal. De 12 meter brede en 28 ton zware onderzeese vlieger, verankerd met een ketting aan de zeebodem, wordt bestuurd in een 8-vormige vliegbaan die wordt aangedreven door de getijdenstroom.

Met een vermogen van 1,2 MW levert de vlieger sinds 9 februari 2024 aan het nationale elektriciteitsnet op de Faeröer.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...