De maan als energieleverancier
D

Opeens staat de maan weer volledig in de belangstelling. De truc zit ’m in de chemische samenstelling van de maanbodem.

Maanrots bevat siliciumoxyde voor de vervaardiging van zonnecellen. Ook zit er genoeg ijzer en aluminium in voor de dragende constructie daarvoor. En dan is er nog het maanstof. Dat bevat naast de eerder genoemde materialen ook glasbolletjes. Daaruit kunnen glasvezels en keramische materialen worden gemaakt.

Op de maan zijn allerlei dingen te vinden waar hier op aarde gebrek aan is:

  • Voor miljarden dollars aan helium bijvoorbeeld: genoeg om de hele wereld van energie te voorzien. Je kunt gemakkelijk op en neer om helium-3 te halen. Helium-3 vormt de perfecte brandstof voor de derde generatie kernfusiereactors. Die kunnen daarmee werken zonder enige radioactieve straling te produceren. Het bovenste laagje van de maanbodem bevat minstens een miljoen ton helium-3. Eén ton helium-3 levert tienduizend megawatt-jaar aan energie op. Dezelfde hoeveelheid energie krijg je als je 130 miljoen vaten olie verstookt.
  • Op de maan heb je alle grondstoffen voor de productie van zonnecellen. Omdat de zwaartekracht er geringer is, kun je er ook veel grotere panelen dan op aarde plaatsen. De elektrische energie die je op de maan uit zonnestraling wint, stuur je met microgolf-lasers naar de aarde. Hier vang je de straling met grote antennes op en zet hem ter plekke om in elektriciteit.
  • Het water aan de maanpolen liggen voor het grootste gedeelte in de schaduw. Behalve voor menselijke consumptie is maanwater ook bruikbaar als raketbrandstof. Water kan worden gesplitst in waterstof en zuurstof, die (net als in de motoren van de space shuttle) met een knalgasreactie in stoom worden omgezet.

De maan kan zelfs als springplank dienen voor reizen naar Mars en nog verder. Mocht er iets misgaan op de maan, dan ben je in nog geen twee dagen veilig terug op aarde.

De maan is van niemand

Genoeg (maan)stof tot nadenken. Wellicht verklaart dit ook de plotselinge interesse van China en Rusland, USA, India, Israël en ook Europa. Waar gaat dit nieuwe graaien uiteindelijk toe leiden? Is de exploratie van Mars hierdoor gedegradeerd tot een rookgordijn (red)?

Kennislink | Quest

Lees ook
Artemis – Waarom we decennia later teruggaan naar de maan

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...