Vraag naar fossiele brandstoffen drastisch verminderd
V

In de eerste helft van 2023 was er een dratische vermindering van de fossiele productie in de EU, de laagste productie ooit. Wind- en zonne-energie groeien, waarbij de opwekking van zonne-energie met 13% toenam en wind met 5%. Waterkracht en kernenergie herstellen zich van hun historische dieptepunten in 2022, hoewel de langetermijnvooruitzichten daarover onzeker zijn.

  • De productie van fossiele brandstoffen stortte met 17% in tot het laagste niveau ooit
    Tussen januari en juni produceerden fossiele brandstoffen 410 TWh in de EU, goed voor de laagste 33% ooit van de vraag. Deze ineenstorting werd veroorzaakt door steenkool, dat in de eerste helft van het jaar in de EU met maar liefst 23% daalde, terwijl gas met 13% op jaarbasis daalde. In mei vestigde steenkool een record door voor het eerst minder dan 10% van de elektriciteitsproductie in de EU op te wekken.
  • De vraag naar elektriciteit daalde in de eerste helft van 2023 met 5%
    Temidden van hoge energieprijzen en noodmaatregelen daalde de vraag naar elektriciteit aanzienlijk tot een laagterecord van 1261 TWh.
  • Zonne-energie blijft groeien, terwijl schone energie zich herstelde en matig groeide
    De groei van zonne-energie zette zich voort in de eerste helft van het jaar, met een stijging van de opwekking met 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. De windproductie steeg met 5%, terwijl de waterkracht zich herstelde naar het gemiddelde niveau (+11%). Kernenergie daalde (-4%), maar zal naarmate het jaar vordert verbeteren. Van januari tot juni genereerden 17 landen recordaandelen van stroom uit hernieuwbare bronnen, waarbij Griekenland en Roemenië voor het eerst 50% passeerden en Denemarken en Portugal beide 75% braken.

De daling werd voornamelijk veroorzaakt door aanzienlijk minder vraag naar elektriciteit, tijdens een periode van aanhoudend hoge gas- en stroomprijzen, een vermindering van de industriële productie en noodmaatregelen in de winter.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...