Vraag naar fossiele brandstoffen drastisch verminderd
V

In de eerste helft van 2023 was er een dratische vermindering van de fossiele productie in de EU, de laagste productie ooit. Wind- en zonne-energie groeien, waarbij de opwekking van zonne-energie met 13% toenam en wind met 5%. Waterkracht en kernenergie herstellen zich van hun historische dieptepunten in 2022, hoewel de langetermijnvooruitzichten daarover onzeker zijn.

  • De productie van fossiele brandstoffen stortte met 17% in tot het laagste niveau ooit
    Tussen januari en juni produceerden fossiele brandstoffen 410 TWh in de EU, goed voor de laagste 33% ooit van de vraag. Deze ineenstorting werd veroorzaakt door steenkool, dat in de eerste helft van het jaar in de EU met maar liefst 23% daalde, terwijl gas met 13% op jaarbasis daalde. In mei vestigde steenkool een record door voor het eerst minder dan 10% van de elektriciteitsproductie in de EU op te wekken.
  • De vraag naar elektriciteit daalde in de eerste helft van 2023 met 5%
    Temidden van hoge energieprijzen en noodmaatregelen daalde de vraag naar elektriciteit aanzienlijk tot een laagterecord van 1261 TWh.
  • Zonne-energie blijft groeien, terwijl schone energie zich herstelde en matig groeide
    De groei van zonne-energie zette zich voort in de eerste helft van het jaar, met een stijging van de opwekking met 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. De windproductie steeg met 5%, terwijl de waterkracht zich herstelde naar het gemiddelde niveau (+11%). Kernenergie daalde (-4%), maar zal naarmate het jaar vordert verbeteren. Van januari tot juni genereerden 17 landen recordaandelen van stroom uit hernieuwbare bronnen, waarbij Griekenland en Roemenië voor het eerst 50% passeerden en Denemarken en Portugal beide 75% braken.

De daling werd voornamelijk veroorzaakt door aanzienlijk minder vraag naar elektriciteit, tijdens een periode van aanhoudend hoge gas- en stroomprijzen, een vermindering van de industriële productie en noodmaatregelen in de winter.

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...