Grote veranderingen voor de techindustrie staan op de internationale agenda. In Silicon Valley lijkt de houding ten opzichte van Trump gematigder dan in 2016: destijds spraken veel invloedrijke techleiders zich publiekelijk tegen hem uit, terwijl nu sommige, zoals Musk, hem zelfs openlijk steunen. De techleiders beseffen dat een goede relatie met Trump gunstig kan zijn, aangezien hij eerder bedrijven als Amazon benadeelde vanwege persoonlijke conflicten.
Eén van de grootste veranderingen betreft de Amerikaanse CHIPS Act, die bedrijven subsidieert om chipfabrieken in de VS te bouwen. Trump heeft kritiek geuit op deze aanpak en stelt liever hoge importtarieven in om binnenlandse productie te stimuleren. Dit zou mogelijkheden kunnen creëren voor Europa om aantrekkelijker te worden voor chipbedrijven.
Daarnaast hangt de toekomst van AI-regulering af van de nieuwe regering. Biden’s recente maatregelen voor de veilige ontwikkeling van AI stuitten op verzet, en hoewel Trump AI eerder als ‘gevaarlijk’ beschreef, ziet zijn bondgenoot JD Vance er juist kansen in voor economische competitie met China. Minder regulering en een focus op binnenlandse AI-ontwikkeling zouden mogelijk prioriteit krijgen.
Wat betreft antitrustbeleid kan de industrie op een harde aanpak rekenen. Lopende zaken, zoals de rechtszaak tegen Google vanwege misbruik van macht, zouden verder aangescherpt kunnen worden. Google loopt het risico opgesplitst te worden, mede vanwege aantijgingen van politieke vooringenomenheid tegen conservatieven. De komende vier jaar beloven dus ingrijpende gevolgen voor de techgiganten te hebben, afhankelijk van de specifieke koers die Trump en zijn regering zullen volgen.
Lees ook
EU en USA investeren in chipproductie
AI steeds belangrijker in alle bedrijfssectoren
Monopoliepositie Google weer ter discussie