Prijsmanipulatie in cryptomarkten
P

De FBI heeft in het geheim een cryptocurrency gecreëerd onder de naam NexFundAI, als onderdeel van een onderzoek naar prijsmanipulatie in cryptomarkten. Deze Ethereum-gebaseerde token werd gebruikt om frauduleuze handelsactiviteiten te onderzoeken, zoals ‘pump-and-dump‘-schema’s. Als resultaat heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) drie market makers en negen personen aangeklaagd voor betrokkenheid bij pogingen om prijzen van bepaalde crypto-activa kunstmatig op te drijven.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) klaagde daarnaast 18 personen en entiteiten aan wegens grootschalige fraude en manipulatie in de cryptomarkt. De verdachten zouden valse verklaringen hebben gegeven over hun tokens en ‘wash trades’ hebben uitgevoerd om een actieve handelsmarkt te simuleren. Drie market makers, waaronder ZMQuant, CLS Global en MyTrade, werkten met NexFundAI, zonder te beseffen dat de token door de FBI was gecreëerd.

Dankzij het onderzoek heeft het DOJ naar verluidt U$25 miljoen aan frauduleuze opbrengsten veiliggesteld en die zullen worden teruggegeven aan de investeerders. De FBI beschreef deze operatie als een nieuwe vorm van klassieke financiële misdaad die heeft geleid tot aanklachten tegen meerdere cryptobedrijven en hun medewerkers.

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...