SimpleX – privacy opnieuw gedefinieerd
S

Privacy bij messaging apps staat onder druk nu diensten zoals Telegram hun voorwaarden aanpassen na problemen met overheden. SimpleX Chat biedt een alternatief met verhoogde privacy door een unieke aanpak: het onderscheidt zich doordat gebruikers géén telefoonnummer hoeven op te geven bij registratie. In plaats daarvan werkt het met chatrooms waarvoor eenmalige uitnodigingen kunnen worden aangemaakt via QR-codes en links. Standaard nemen gebruikers deel in de zgn. incognitomodus met automatisch gegenereerde gebruikersnamen, maar vooraf gedefinieerde profielen zijn ook mogelijk.

De app is gebouwd op het SimpleX netwerk dat unidirectionele onion routing gebruikt voor het versturen van berichten. Het verschil met reguliere onion routing (zoals gebruikt in Tor) is, dat unidirectionele routing nog veiliger is omdat berichten slechts één kant op gaan, wat het nog moeilijker maakt om patronen te herkennen.

Gebruikers kunnen kiezen op welke server ze berichten ontvangen of zelfs hun eigen server opzetten dankzij de open-source aard van het project. End-to-end encryptie wordt toegepast op berichten en lokaal opgeslagen data. Hierdoor kunnen gebruikers elkaars IP niet traceren en weet zelfs SimpleX Chat niet waar berichten vandaan komen.

Door de complexiteit heeft het platform nog geen grote gebruikersbasis. Vergeleken met Telegram heeft SimpleX met functies voor groepschats-zonder-ledenlimiet om populair te worden. Naarmate meer unieke groepen worden toegevoegd aan de SimpleX Chat-directory, kan het platform groeien. Deze aanpak biedt gebruikers hun privacy terug in een tijd waarin andere messaging diensten hier steeds meer concessies in doen.

Repair Café Koudekerke - Reparaties met een Verhaal

LAATSTE NIEUWS

Technologietrends voor 2025

Om organisaties te helpen bij het navigeren door de snel veranderende technologische wereld, heeft Gartner de belangrijkste strategische technologietrends voor 2025 gepresenteerd. Hieronder vind...