Digitale toegankelijkheid Nederlandse overheid
D

De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid toont een positieve trend in de digitale toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid, die zich voortzet in de eerste helft van 2024. Er is een significante toename van 18% in het aantal toegankelijkheidsverklaringen met status A, wat duidt op een verbeterde naleving van de wettelijke vereisten.

Het Dashboard DigiToegankelijk, dat overheidswebsites en -apps registreert, toonde eind 2023 8974 geregistreerde items. Dit aantal is medio 2024 licht gedaald naar 8874, voornamelijk door een aanzienlijke afname van websites en apps zonder verklaring (E-status). Ondanks een toename van 16% in het aantal verklaringen (A, B, C en D status), is het totale aantal geregistreerde items afgenomen.

In de eerste helft van 2024 is er hard gewerkt aan het verbeteren van de datakwaliteit in het dashboard. Overbodige websites en apps zijn opgeheven, en er is meer duidelijkheid gecreëerd over de verantwoordelijkheden voor toegankelijkheidsverklaringen. Bijvoorbeeld, voor gemeenschappelijke regelingen is nu slechts één verklaring nodig.

Het percentage websites en apps dat voldoet aan de wettelijke verplichting (status A, B of C) is gelijk gebleven op 39%. Echter, binnen deze groep nemen de verklaringen met status A of B een grotere plaats in dan voorheen. Dit komt mede doordat verklaringen die langer dan een half jaar status C hebben, sinds 1 april 2024 automatisch worden teruggezet naar status D.

Een positieve ontwikkeling is de bijdrage van softwareleveranciers aan de groei van A- en B-statussen. Zij publiceren gratis toegankelijkheidsonderzoeken van hun platforms en apps, waarmee overheidsorganisaties hun verklaringen kunnen onderbouwen. Dit maakt het voor overheidsinstanties eenvoudiger om status A of B te behalen.

Samenvattend laat de eerste helft van 2024 een voortzetting zien van de positieve trend in digitale toegankelijkheid bij de overheid. Er is een duidelijke verschuiving naar meer kwalitatieve verklaringen (A en B status), wat wijst op een toenemende inzet voor digitale inclusiviteit. De verbetering van de datakwaliteit in het dashboard en de ondersteuning van softwareleveranciers dragen bij aan deze positieve ontwikkeling.

Hoewel er nog ruimte is voor verbetering, toont deze tussentijdse rapportage aan dat de Nederlandse overheid stappen zet richting een meer toegankelijke digitale omgeving voor alle burgers.

LAATSTE NIEUWS

5G Broadcast door NPO

NPO en Broadcast Partners geven een live 5G Broadcast demonstratie tijdens de International Broadcast Convention (IBC) 2024 in Amsterdam. NPO is de eerste Nederlandse omroep...