Europese Commissie lanceert eigen Mastodon-instance
E

De Europese Commissie (EC) heeft een eigen Mastodon-instance gelanceerd, nadat het EU Voice-platform, beheerd door de Europese privacytoezichthouder EDPS, werd stopgezet. Op deze nieuwe server deelt de EC nieuws en gaat in interactie met het publiek, met een sterke nadruk op privacy.

Nieuw Initiatief

De nieuwe instance heet ec.social-network.europa.eu. De EC beheert deze server zelf, waardoor zij volledige controle hebben over de inhoud en het beheer en biedt een privacygerichte ruimte voor communicatie met commissarissen, afdelingen en officiële stemmen van de EU Commissie.

Twee jaar lang beheerde EDPS het gedecentraliseerde EU Voice socialmedia-domein. Ongeveer veertig EU-instanties, waaronder Europarlementariërs en Eurocommissarissen, hadden accounts op EU Voice. EDPS wilde niet langer verantwoordelijk zijn voor het beheer van de server en kon geen andere beheerder vinden, wat leidde tot de sluiting van EU Voice in april 2024.

In tegenstelling tot EU Voice, heeft de EC verklaard dat hun nieuwe Mastodon-instance permanent zal zijn. Momenteel is alleen de EC actief op de nieuwe server. Het is onduidelijk of andere EU-afdelingen zullen volgen met eigen Mastodon-netwerken.

Sinds juli 2023 heeft ook de Nederlandse overheid een eigen Mastodon-instance. Deze ontwikkelingen benadrukken de inzet van de Europese Commissie voor het Fediverse, met een duidelijke focus op privacy en directe communicatie met het publiek.

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...