Saldering versus terugverdientijd
S

Door het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 blijkt dat consumenten die in 2027 zonnepanelen aanschaffen, gemiddeld 13,7 jaar nodig hebben om hun investering terug te verdienen.

De salderingsregeling maakt het mogelijk om de stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt en aan het net wordt geleverd, te verrekenen met de stroom die van de energieleverancier wordt afgenomen. Het nieuwe kabinet wil deze regeling in 2027 zonder vervanging afschaffen.

Vooral kleine huishoudens zullen de gevolgen merken. Dalende prijzen van zonnepanelen en gestegen energieprijzen hebben de terugverdientijd de afgelopen jaren verkort. Echter, zonder salderingsregeling zal deze periode weer verlengen. Huishoudens die in 2024 zonnepanelen kopen, kunnen nog twee jaar profiteren van saldering en hun investering in negen jaar terugverdienen. Voor wie na 2027 zonnepanelen koopt, wordt de terugverdientijd 13,7 jaar, en voor kleine huishoudens zelfs 15,5 jaar.

Voor consumenten die onlangs zonnepanelen hebben gekocht, kan, afhankelijk van de investering, de terugverdientijd oplopen tot 17 jaar.

LAATSTE NIEUWS

Digitale toegankelijkheid Nederlandse overheid

De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid toont een positieve trend in de digitale toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid, die zich voortzet in de eerste helft van...