Mastodon Overheid viert eerste jaar
M

De Nederlandse overheid viert haar eerste jaar op Mastodon via de eigen server, Mastodon Overheid. Dit is een pilotomgeving waarin de overheid dit open platform verkent en een daarbij publiek alternatief biedt voor commerciële sociale media.

Pilot

De pilot begon met zo’n 20 overheidsorganisaties en inmiddels zijn dat er bijna 40. Deze organisaties gebruiken Mastodon voor communicatie met burgers en bedrijven, en voor pers en public relations. Deelnemers zijn onder andere de Belastingdienst, KNMI, Rijkswaterstaat Verkeer, BIJ12 en nieuwe bewindslieden. De pilot loopt tot ten minste december van dit jaar.

Ervaringen en Lessen

Recent is de pilot tussentijds geëvalueerd. Deelnemende organisaties waarderen vooral de betrokkenheid en positieve interactie met de community op Mastodon. Daarnaast wordt de privacybescherming van gebruikers en de veiligheid en authenticiteit van overheidsaccounts als pluspunten genoemd. Verbeterpunten zijn onder andere het beperkte bereik van de doelgroep en de integratie van Mastodon in bestaande processen en social media-tools, zoals tools voor het plannen van berichten en het verzamelen van gebruikersstatistieken.

Vooruitblik

Vanaf 2025 is het de bedoeling Mastodon Overheid beschikbaar te stellen aan alle overheidsorganisaties en op alle niveaus. Dit moet helpen bij het verminderen van de verspreiding van desinformatie en de afhankelijkheid van commerciële sociale mediaplatformen. Het bevordert de digitale autonomie en zorgt voor een veilige en betrouwbare informatievoorziening, wat kan bijdragen aan een groter vertrouwen van burgers in de digitale wereld.

LAATSTE NIEUWS

Digitale toegankelijkheid Nederlandse overheid

De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid toont een positieve trend in de digitale toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid, die zich voortzet in de eerste helft van...