AP waarschuwt Overheid voor gebruik US cloudservices
A

Autoriteit Persoonsgegevens ziet grote privacyrisico’s in het gebruik van Amerikaanse cloudomgevingen onder overheidsinstanties.

Hiervoor waarschuwt de privacytoezichthouder in een brief aan staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering). De privacytoezichthouder reageert op de plannen van de staatssecretaris om toe te staan dat overheidsinstanties hun data onder strikte voorwaarden in de (public) cloudomgevingen van Amerikaanse aanbieders kunnen opslaan, zoals AWSMicrosoft Azure en Google Cloud. Dit zou het grootschalige gebruik van gegevens voor overheidsprocessen in de toekomst moeten gaan vergemakkelijken.

“Als je niet goed onderzoekt welke risico’s er zijn, kun je ook geen maatregelen nemen om die risico’s te weg te nemen”, stelt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Hij verwijst hierbij naar de risico’s die het opslaan van persoonlijke gegevens in landen buiten Europa met zich meebrengt. Zeker omdat de GDPR niet altijd in deze landen geldt.

De AP adviseert de staatsecretaris om de voorkeur te geven aan cloudoplag bij Europese providers.

Attentie1Het is algemeen bekend dat ook Europese providers gebruik maken van cloudservers die zich ook buiten de Europese Economische Ruimte (EER) bevinden.
Daarnaast is er ook een risico van oncontroleerbare inmenging van locale overheden mbt inzage van privégegevens. Dat is een heet hangijzer bij data-opslag in de US (ook al wordt dat gedaan door/vanuit een Europese provider).

Brief AP | TechZine

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...