Datingprofielen zijn taal apart
D

In het online tijdperk speelt dating zich vaak af via apps, tenzij men last heeft van ‘datingappmoeheid‘. Het vinden van een match leidt tot een date, maar dit betekent niet direct een relatie.

Social media hebben een grote rol gespeeld in de opkomst en verspreiding van deze nieuwe woorden. Mensen delen hun datingervaringen en gedragingen online, waardoor termen als ‘ghosten‘, ‘gaslighten‘, en ‘zombieing‘ helaas populair werden. Daarnaast zijn er ook termen voor verschillende relatiefases zoals ‘kwarrel‘ en ‘situationship‘. Veel van deze woorden zijn afkomstig uit het Engels, zoals ‘beige vlag‘ (beige flag).

Het valt op dat mensen in hun datingprofielen vaak dezelfde positieve woorden gebruiken, zoals ‘sex positivity‘ en ‘open-minded‘. Ondanks het clichégebruik in profielen, vallen personen soms op door hun bijzondere taalgebruik. Bovendien is er een trend om weer meer offline te daten, ook hiervoor zijn nieuwe termen ontstaan zoals ‘organisch daten‘. De datingtaal evolueert dus verder dan alléén de apps.

Lees ook
‘Swipen voor een kwarrel’ – de taal van dating
Het Woordenboek voor Nieuwe Woorden (Instituut voor de Nederlandse Taal)

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...