Promotie van Europese AI-fabrieken
P

De Europese Raad heeft een wijziging aangenomen inzake de Europese High-Performance Computing (EuroHPC) met betrekking tot de ontwikkeling en exploitatie van ‘AI-fabrieken’.

EuroHPC promoot en exploiteert deze AI-fabrieken in samenwerkingsverband. De locaties moeten onder andere een AI-supercomputer, een bijbehorend datacentrum en AI-gerichte supercomputingdiensten faciliteren en zijn beschikbaar zijn voor publieke en private gebruik en met specifieke functionaliteit voor start-ups en MKB’s.

De organisaties of instellingen die verantwoordelijk worden voor het huisvesten en beheren van specifieke infrastructuur kunnen rekenen op tot 50% EU-financiële steun voor de aanschaf- en operationele kosten van AI-supercomputers.

Na de goedkeuring door de Europese Raad zal de wijziging binnenkort worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en 20 dagen later in werking treden.

Achtergrond

EuroHPC werd in 2018 opgericht om van Europa een wereldleider in supercomputing te maken en bestaat uit lidstaten van de EU en andere Europese landen, privépartners, onderzoeksinstellingen en universiteiten, start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen (MKB’s).

Tot nu toe zijn de belangrijkste doelstellingen van de EuroHPC het ontwikkelen, inzetten, uitbreiden en onderhouden van het supercomputing-, quantum computing- en data-infrastructuurecosysteem van de EU.

Sinds de oprichting heeft EuroHPC negen supercomputers aangeschaft, verspreid over Europa:

  1. LUMI: Kajaani, Finland – Een van de krachtigste supercomputers in Europa, gevestigd in het CSC – IT Center for Science.
  2. Leonardo: Bologna, Italië – Gevestigd in het Cineca High Performance Computing datacenter.
  3. MeluXina: Bissen, Luxemburg – Gevestigd in het LuxProvide datacenter.
  4. Vega: Maribor, Slovenië – Gevestigd in het Institute of Information Science.
  5. Karolina: Ostrava, Tsjechië – Gevestigd in het IT4Innovations National Supercomputing Center.
  6. Discoverer: Sofia, Bulgarije – Gevestigd in het Sofia Tech Park.
  7. Deucalion: Guimaṛes, Portugal РGevestigd in het Minho Advanced Computing Centre.
  8. MareNostrum 5: Barcelona, Spanje – Gevestigd in het Barcelona Supercomputing Center.
  9. Meluxina: Kajaani, Finland – Deze locatie heeft een extra capaciteit naast de eerder genoemde LUMI supercomputer.

Deze supercomputers vormen samen het krachtig netwerk van high-performance computing (HPC) en ondersteunen onderzoek en innovatie op het gebied van bijvoorbeeld klimaatonderzoek, materiaalwetenschappen, genetica, en kunstmatige intelligentie.

LAATSTE NIEUWS

Digitale toegankelijkheid Nederlandse overheid

De Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid toont een positieve trend in de digitale toegankelijkheid bij de Nederlandse overheid, die zich voortzet in de eerste helft van...