LiFi – Internetten via het licht
L

Het Institute of Electrical and Electronics Engineering (IEEE) heeft een nieuwe technologie aan zijn 802.11-standaardenset toegevoegd die is gebaseerd op (infra-rood )licht. IEEE 802.1bb is een standaard voor datatransmissie die LiFi genoemd wordt.

Met het vollopen van radio-spectrum en de (beperkte) technische bandbreedte van Wifi (2,4Ghz, 5Ghz en 6Ghz) werkt LiFi via het zgn. electro-magnetisch spectrum, zonder gebruik van radiogolven (veiliger dan Wifi). De bandbreedte van LiFi bedraagt (vooral op korte afstand) rond de 2,5 Gbps.

Nadeel van deze techniek is, dat licht een ‘line of sight’ nodig heeft (een directe, ononderbroken lijn tussen de zender en ontvanger). Via een wand kan het signaal wel weerkaatst worden, maar daar gaat enorm veel bandbreedte bij verloren. Elke deur, muur of plafond blokkeert het signaal volledig – hacken van het netwerk van buitenaf wordt dus bemoeilijkt.
Voordeel van LiFi is dat er op een locatie per zone verbinding kan worden gemaakt, bijvoorbeeld via LED-lampen.

TruLifi  LiFi

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...