Quantumcomputers en instabiele qubits
Q

Begin oktober 2023 stelden de Japanse technologiegroep Fujitsu en het basisonderzoeksinstituut Riken hun nieuwe quantumcomputerplatform open voor onderzoeksinstellingen en bedrijven.

Eén van de hindernissen is de gevoeligheid van qubits voor fouten: quantumcomputers zijn gevoelig voor ruis van verschillende bronnen, zoals elektromagnetische velden van wifi of mobiele telefoons, kosmische straling, maar ook de invloed van qubits onderling. Deze verstoringen zorgen ervoor dat de informatie die een qubit bevat, verandert. Samen met het, nog ‘zeer beperkte’ aantal qubits in de huidige quantumcomputers, betekent dit dat de huidige quantumcomputers voor grote berekeningen nog niet nauwkeurig genoeg zijn.

Vivek Mahajan, Fujitsu’s Chief Technology Officer, gelooft dat ondanks de hype en enorme investeringen in kwantumfysica, belangrijke praktische toepassingen nog jaren op zich zullen laten wachten. “Voorlopig denken we niet dat kwantumcomputers conventionele computers zullen vervangen”, zegt hij. “Wij geloven we dat zelfs wanneer quantum computing volwassen is, high-performance computing, traditionele computing en quantum computing naast elkaar zullen bestaan.”

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...