China beperkt export van grafiet
C

China beperkt wederom de export van een industriële grondstof. Deze keer betreft het grafiet, de grondstof voor de fabricage van batterijen voor, onder andere, electrische voertuigen.

Volgens China is de maatregel nodig voor de nationale veiligheid en het ‘beschermen van de belangen’ van het land. De nieuwe maatregel is ongetwijfeld een reactie op het handelsembargo dat de VS, Japan en Europa het land hebben opgelegd.

China is veruit de grootste producent van grafiet ter wereld. Zo’n twee derde van alle grafietproductie komt uit Chinese mijnen.

China had eerder dit jaar ook de export van gallium en germanium,  nodig zijn voor de productie van halfgeleiders, beperkt. Beide grondstoffen worden voornamelijk gebruikt in elektrische voertuigen, displays en defensieapparatuur.

De VS, Japan en Europa zijn momenteel verwikkeld in een chipoorlog met China. Als reactie op een besluit van het Westen om gevoelige chiptechnologie te exporteren, zette China een rem op de export van zeldzame grondstoffen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...