Matter 1.2 breidt ondersteuning huishoudelijke apparaten uit
M

De Connectivity Standards Alliance (CSA) heeft aan Matter 1.2 negen nieuwe apparaattypen, revisies en aanvullingen aan bestaande categorieën toegevoegd. De nieuwe apparaattypen, die in Matter 1.2 worden ondersteund, zijn onder andere:

  1. Koelkasten  – Naast basistemperatuurregeling en -bewaking is dit apparaattype ook van toepassing op andere gerelateerde apparaten zoals diepvriezers en zelfs wijn- en kimchikoelkasten.
  2. Kamerairco’s  – HVAC en thermostaten maken al deel uit van Matter 1.0. Losse kamerairco’s met temperatuur- en ventilatormodusregeling worden nu ook ondersteund.
  3. Vaatwassers – Basisfunctionaliteit is inbegrepen, zoals starten op afstand en voortgangsmeldingen. Vaatwasmachinealarmen zoals watertoevoer en -afvoer, temperatuur en deurvergrendelingsfouten worden nu ook ondersteund.
  4. Wasmachines – Programmavoortgang, zoals het voltooien van de cyclus, kunnen via Matter worden uitgelezen.
  5. Robotstofzuigers – Naast de basisfuncties zoals starten op afstand en voortgangsmeldingen, is er ondersteuning voor belangrijke functies zoals reinigingsmodi (droog vacuüm versus nat dweilen) en borstelstatus, foutrapportage en oplaadstatus.
  6. Rook- en koolmonoxidemelders  – Deze alarmen ondersteunen meldingen en audio- en visuele alarmsignalering. Daarnaast is er ondersteuning voor waarschuwingen over de batterijstatus en meldingen mbt de levensduur. Deze alarmen ondersteunen ook zelftesten. Koolmonoxidemelders ondersteunen concentratiedetectie.
  7. Luchtkwaliteitssensoren – Ondersteunde sensoren kunnen registreren en rapporteren over: PM1, PM 2.5, PM 10, CO2, NO2, VOC, CO, Ozon, Radon en formaldehyde. Bovendien stelt de toevoeging van het luchtkwaliteitscluster Matter-apparaten in staat om AQI-informatie te verstrekken op basis van de locatie van het apparaat.
  8. Luchtreinigers  – Luchtreinigers gebruiken het apparaattype luchtkwaliteitssensor om detectie-informatie te verstrekken en bevatten ook functionaliteit van andere apparaattypen zoals ventilatoren (vereist) en thermostaten (optioneel). Luchtreinigers bevatten ook bewaking van verbruiksbronnen, waardoor meldingen over de filterstatus mogelijk zijn (zowel HEPA- als actieve koolfilters worden ondersteund in Matter 1.2).
  9. Ventilatoren – Matter 1.2 bevat ondersteuning voor ventilatoren als een afzonderlijk, certificeerbaar apparaattype. Ventilatoren ondersteunen nu bewegingen zoals rots / oscillatie en nieuwe modi zoals natuurlijke wind en slaapwind. Extra verbeteringen zijn onder meer de mogelijkheid om de luchtstroomrichting te wijzigen (vooruit en achteruit) en stapcommando’s om de snelheid van de luchtstroom te wijzigen.

Het Matter 1.2-certificeringsprogramma is nu geopend voor fabrikanten en men verwacht deze verbeteringen en nieuwe apparaattypen later dit jaar en in 2024 en daarna op de markt te brengen.

Matter 1.2 brengt belangrijke verbeteringen in het test- en certificeringsprogramma dat bedrijven helpt om internet of things-producten (hardware, software, chipsets en apps) sneller op de markt te brengen.

Het blijft een fabrikant vrij om zijn apparaten wel of niet geschikt te maken voor Matter. Raadpleeg bij aanschaf altijd of het apparaat deze (versie-)ondersteuning biedt.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...