Schuurvondst van onschatbare waarde
S

Twee van de allereerste desktopcomputers zijn gevonden in opbergdozen aan de Kingston Universiteit in Londen. De Q1-microprocessorcomputer, want daar hebben wij het over,  werd meer dan 50 jaar geleden uitgebracht en tot nu toe was er slechts één ander exemplaar van bekend.

De geschiedenis van de personal computer is ingewikkeld is om vast te stellen. Met de ontwikkeling van de siliciumchip ging het razend snel: de technologie van grote universiteiten en bedrijven zoals IBM kwam in handen van kleine bedrijven, hobbyisten en nieuwe generaties jonge ingenieurs. Daardoor is het moeilijk vast te stellen wat de eerste echte desktopcomputer was zoals we die nu kennen.

Een deel van het probleem is dat het antwoord afhangt van hoe je ‘desktopcomputer’ definieert en welke functies hij dan moet hebben. Daarnaast bestaat de kans dat er, door het grote aantal ontwikkelde apparaten uit de jaren 1970, altijd kanshebbers zijn die over het hoofd worden gezien.

Daarom is de ontdekking van de Q1 extra verrassend. Het apparaat dateert uit 1972 en werd zelden geëxporteerd uit de Verenigde Staten. Des te bijzonder om een exemplaar te ontdekken in Kingston, Groot-Brittannië. Het milieuopruimingsbedrijf ‘Just Clear‘ vond de computers in twee dozen toen het routinewerk op de school deed.

De Q1, gebouwd door de Q1 Corporation in New York, was misschien wel de eerste complete, op zichzelf staande microcomputer met een ingebouwd monochroom scherm en toetsenbord. Met zijn compacte formaat, te danken aan Intel 8008-processor-CPU in plaats van bedrade transistors, waren de prestaties naar huidige maatstaven klein met slechts 16 kilobyte geheugen en een verwerkingssnelheid van 800 kilohertz. En juist die processor geeft de Q1 de claim om ‘s werelds eerste echte microcomputer te zijn, twee jaar voor de bekendere MITS Altair 8800.

Volgens Paul Neve, hoofddocent aan de Kingston Universiteit, legden vroege pioniers in de jaren 1970 en 1980 de basis voor het huidige alles-in-één apparaat, de moderne computer die nuniet meer is weg te denken in ons dagelijks leven. Er zouden geen pc’s, geen Macs en geen Apple- of Android-telefoons zijn zonder Q1 Corporation, Sinclair en Acorn.”

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...