Een belangrijke stap vooruit in de oncologie
E

Chemotherapie blijkt anders te werken dan de wetenschap aanvankelijk dacht, wat nieuwe kansen biedt voor de behandeling van kwaadaardige cellen. Nederlandse wetenschappers Nicolaas Boon en Thijn Brummelkamp onthullen een nieuwe manier waarop chemotherapie kanker bestrijdt, wat mogelijk verklaart waarom chemotherapie niet altijd effectief is.

Chemotherapie wordt al bijna 100 jaar gebruikt, in de hoop kankercellen dusdanig te beschadigen dat ze zichzelf vernietigen. Men dacht dat het eiwit P53 cruciaal was voor dit proces, omdat het beschadigd DNA repareert. Nu blijkt dat dat betreffende eiwit helemaal niet nodig is, want het gen Schlafen11 stopt de eiwit-aanmaak in cellen ook, waarna deze cellen sterven. Volgens beide onderzoekers moet er dus meer gekeken worden naar Schlafen11 dan naar eiwit P53, omdat chemotherapie niet effectief is als het gen Schlafen11 is uitgeschakeld. Deze link tussen Schlafen11 en chemotherapie was eerder nog niet duidelijk.

Dit inzicht kan de manier waarop we kanker bestrijden aanzienlijk veranderen en de effectiviteit van behandelingen vergroten. Vooral voor patiënten bij wie chemotherapie niet aanslaat, biedt dit nieuwe hoop.

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

00:07:32

SpaceX lanceert zesde Starship-testvlucht

Helaas mislukte de poging om de Super Heavy booster (de eerste trap van de raket) met behulp van de 'chopstick arms' op te vangen....