Frankrijk’s Reparatie-index
F

Frans keurmerk voor de mate van reparatie

Het is meer dan een jaar geleden dat de zgn. Reparatie-index in Frankrijk werd ingevoerd. Het is een systeem waarbij een cijfer aan de mate van repareerbaarheid van een apparaat wordt toegekend. Net zoals het toekennen van het energielabel.

Vanaf 1 januari 2021 omvat de repareerbaarheidsindex deze apparaten: smartphones (!), televisies, laptops en elektrische grasmaaiers. In november 2022 werd de lijst uitgebreid met wasmachines met bovenlader, vaatwassers, hogedrukreinigers en stofzuigers (met snoer, robot en snoerloos).

De repareerbaarheidsindex is een score van 1 tot 10, die elk apparaat in de bovengenoemde categorieën ontvangt. Hoe hoger de score, hoe beter het apparaat te repareren is en dus hoe langer het meegaat. Bij die score hoort een kleurcode: van rood naar oranje, via geel, lichtgroen en donkergroen voor de best te repareren apparaten.

Om deze score vast te stellen, werden vijf criteria vooraf vastgesteld door de stuurgroep van de Franse overheid:

  1. Documentatie: Alle gegevens die door de fabrikant worden verstrekt, zoals serienummers en referenties, demontageschema’s, technische handleidingen, software, diagnostiek, enz.
  2. Demontage: Gemakkelijke toegang tot de meest versleten of kapotte onderdelen zoals de batterij, het scherm, camera’s en oplaadpoorten. Voor subcriteria zijn er het aantal benodigde gereedschappen (kijkend naar Apple en hun eigen Pentalobe-schroeven!), de bevestigingskenmerken. Hoe langer de demontage is, hoe lager de score.
  3. Beschikbaarheid van reserveonderdelen: Het aantal jaren dat belangrijke reserveonderdelen beschikbaar zijn voor producenten, dealers, reparateurs en consumenten. Zelfreparatie (d.w.z. beschikbaarheid voor consumenten) is goed voor 1/3 van de score.
  4. Prijs van reserveonderdelen: Belangrijk,  maar tevens een criterium dat in de loop van de tijd en gedurende de levensduur van een apparaat verandert. Hoe hoger de prijs van reserveonderdelen, hoe minder aantrekkelijk reparatie is.
  5. Specifieke criteria: Hulp bij het gebruik, updates en hun duur (Android-apparaten worden vaak na 2-3 jaar verlaten terwijl Apple de iPhone 8 die in 2017 is uitgebracht nog steeds bijwerkt met iOS 16) en zelfs de mogelijkheid om een apparaat te resetten (voor wederverkoop als een tweedehands of als gereviseerd apparaat).

In 2024 zal de Repareerbaarheidsindex waarschijnlijk Duurzaamheidsindex worden. De repareerbaarheid wordt dan slechts één van de criteria van het totaaloverzicht. Sommige Europese landen (Duitsland, België, Spanje, enz.) zijn ook besprekingen gestart over een eigen repareerbaarheidsindex, maar tot nu toe heeft dit niet geleid tot gelijkwaardige resultaten.

Download het rapport

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...