De wendbaarheid van cryptografische systemen
D

Cryptografie is een essentieel onderdeel geworden van moderne informatiebeveiliging, waarbij het ons in staat stelt om bijvoorbeeld veilig te betalen, verkeerslichten te regelen,  en gevoelige informatie te versleutelen.

Met het opkomen van nieuwe technologieën zoals kwantumcomputers, ontstaan er nieuwe bedreigingen voor cryptografische systemen. De werkgroep ‘Crypto-Agility‘ van het programma Quantumveilige Cryptografie Rijk heeft een methode ontwikkeld om dit soort systemen snel aan te passen (wendbaar te maken) voor nieuwe bedreigingen, kwetsbaarheden of technologische ontwikkelingen. Dat houdt in dat deze (kwantum)systemen bij een dreiging bijvoorbeeld snel van crypto-sleutel(s) kunnen veranderen, nieuwe algoritmen kunnen implementeren of zich direct aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Ook voor het bestrijden van bedreigingen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van snelle en intelligente computersystemen, die binnen afzienbare tijd zelf ook van kwantumcomputers gebruik zullen maken.

Het PQC-migratie handboek

Lees ook
Quantumtechnologie – het dilemma
Wat is Quantum Computing?
Wat is quantumveilige cryptografie?

LAATSTE NIEUWS

Wereldprimeur Haven van Antwerpen

Vanaf eind 2024 beschikt de Haven van Antwerpen, samen met die van Zeebrugge, over de Volta 1, een volledig electrische sleepboot. De RSD-E Tug 2513,...