Nieuwe alternatieven voor de lithium-ion batterij
N

Het handelsembargo van China mbt batterijproducten en de grondstoffen daarvoor, heeft ertoe geleid dat er door verschillende fabrikanten wordt gezocht naar een vervanger voor de lithium-ion accu’s. De afgelopen tien jaar zijn de kosten van lithium-ion-technologie gebaseerde batterijen (oplaadbaar) drastisch gedaald, maar er is behoefte naar nog goedkopere alternatieven, met name voor grootschalige opslag van energie voor het opslaan van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Er zijn verschillende soorten batterijen waarin zink een belangrijk onderdeel is. De meest voorkomende is de zink-koolstofbatterij, die een eenvoudig ontwerp heeft en vaak wordt gebruikt in apparaten met een laag stroomverbruik, zoals afstandsbedieningen. Dan is er de zink-luchtbatterij, die zuurstof uit de lucht gebruikt om zink te oxideren, wat zorgt voor een langere levensduur en hoger vermogen, vaak te vinden in gehoorapparaten. Ten slotte zijn er nikkel-zink batterijen, die een hogere energiedichtheid hebben en worden gebruikt in militaire toepassingen en fotografie.

Vloeibare-metaal-batterijen maken gebruik van veelvoorkomende metalen zoals zink en calcium, in plaats van het relatief schaarsere lithium, als kathode. Dit soort batterijen zouden 20 jaar mee moeten gaan, wat aanzienlijk meer is dan de 10 tot 15 jaar van lithium-ioncellen.

Wat nog wel een nadeel is, is dat de op zink gebaseerde batterijen een lager rendement hebben, wat betekent dat er meer energie verloren gaat bij het laden en ontladen in vergelijking met gangbare accu’s.
Hardware.info

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...