Maakt EU dezelfde fout zoals met de gaslevering uit Rusland?
M

De Europese Unie dreigt rond 2030 net zo afhankelijk te worden van China voor de levering van (grondstoffen voor) lithium-ionaccu’s en brandstofcellen als deze was van Rusland voor de levering van gas.

Volgens Reuters wordt die waarschuwing wordt gegeven in een intern document voor de komende EU-top in Granada. Daarin wordt geadviseerd dat de EU stevige maatregelen moet treffen om dit te voorkomen, onder meer door op dit gebied meer handel te drijven met Afrika of Latijns-Amerika.

Het document is opgesteld door de Spaanse voorzitterschap van de EU-raad, die de komende EU-top organiseert. Die stelt dat de vraag naar lithium-ionaccu’s, brandstofcellen en elektrolysers vertien- tot verdertigvoudigd wordt in de komende jaren door het streven om voor 2050 CO₂-neutraal te worden en de zoektocht naar duurzame manieren om hernieuwbare energie op te slaan die daaruit voortvloeit.

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers