Eerste houten satelliet ter wereld gelanceerd
E

Het idee van een houten satelliet klinkt onwaarschijnlijk, maar dit verhaal over LignoSat is echt! Onderzoekers in Japan hebben de eerste houten satelliet ter wereld gelanceerd om te testen of hout geschikt is voor gebruik in de ruimte. Deze kleine ‘cubesat’ LignoSat2 genaamd, werd ontwikkeld door de Kyoto Universiteit in samenwerking met houtkapbedrijf Sumitomo Forestry. Op 4 november 2024 werd de satelliet vanaf het Kennedy Space Center in Florida naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gelanceerd met een SpaceX Falcon 9-raket.

Vanwege het gebrek aan water en zuurstof in de ruimte is hout mogelijk duurzamer in een baan om de aarde dan op aarde, waar het kan rotten of verbranden. Dit maakt hout een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor metalen zoals aluminium, die tijdens terugkeer in de atmosfeer aluminiumoxide-deeltjes kunnen vormen.

Het werk aan LignoSat begon in 2020. In 2022 stuurden wetenschappers van Kyoto monsters van kersen-, berk- en magnoliahout naar het ISS, waar de materialen gedurende 240 dagen aan de extreme omstandigheden van de ruimte werden blootgesteld om hun duurzaamheid te testen.

Hoewel elk houtmonster goed presteerde zonder zichtbare vervorming, besloten de onderzoekers om LignoSat te bouwen met de hout van de magnolia (Hoonoki). Dit type hout wordt traditioneel gebruikt voor zwaardscheden en staat bekend om zijn sterkte en stabiliteit.

LignoSat2 is uitgerust met externe zonnepanelen en een aluminium frame. De satelliet zal in een baan om de aarde zal worden gebracht voor een periode van ongeveer zes maanden, om te meten hoe het hout bestand is tegen de omgeving en hoe goed het de chips in de satelliet beschermt tegen kosmische straling.

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

00:07:32

SpaceX lanceert zesde Starship-testvlucht

Helaas mislukte de poging om de Super Heavy booster (de eerste trap van de raket) met behulp van de 'chopstick arms' op te vangen....