• Logo Gilde Walcheren

De Noors-Nederlandse nanosatellieten
D

Beide satellieten zijn bedoeld bedoeld om onderzoek te doen naar locatiecapaciteit voor radarstations.

De ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ zijn vernoemd naar Christiaan Huygens en de Noorse natuurkundige Kristian Olaf Birkeland. De satellieten zijn maar klein; het gaat om cubesats die ongeveer 30x20x10cm groot zijn. De satellieten worden gebruikt voor technologisch onderzoek naar nauwkeurigere geolocatiecapaciteit voor zendmasten op de grond, schrijft ontwikkelaar TNO.

De satellieten zijn ontwikkeld binnen het MilSpace2-programma. Dit is een samenwerkingsproject tussen de Nederlandse en Noorse ministeries van Defensie, het Noorse FFI, NanoAvionics en de Nederlandse kennisinstituten NLR en TNO.

‘Strategic Mutual Assistance in Research and Technology’ (SMART), militair gebruik van de ruimte (MilSpace) en wetenschappelijke en technologische samenwerking, zijn elementen uit de overeenkomst tussen de Noorse en Nederlandse ministeries van Defensie.

Defensie.nl | MilSpace

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers