Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk
R

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema ‘Duurzaamheid‘. Voor geïnteresseerden waren er stands over wonen en wateroverlast, vergroening van de tuin, huis-en dakisolatie en soortgelijke onderwerpen.

Duurzaamheid betekent ook een circulaire economie en natuurlijk ook zijn Repair Cafés Koudekerke en Westkapelle met hun motto “Weggooien? Mooi niet!” daar onderdeel van. Om die reden waren beide Veerse Repair Cafés uitgenodigd om hun kunnen te tonen aan de komende en gaande bezoekers, die defecte apparaten meebrachten.

We zagen maar liefst 3 accuboormachines en 3 naaimachines, ook nog wat kleine huishoudelijke apparaten en verlichting, terwijl Repair Café Westkapelle de kapotte CD-speler uit de sporthal met veel geduld tot leven wekte, en nog enkele diverse andere apparaten.

In de avond kwam er een man met een model van een Catalina vliegtuig. Hij vertelde mij dat hij en zijn vrouw jaren geleden hun nieuwe huis hadden ingericht met kunstvoorwerpen die “beweging” benadrukten. Daar hoorde ook het houten vliegtuig bij, op een even mooie houten standaard. Hun kleinkinderen vonden het prachtig.
Helaas was het vliegtuig gevallen. De pin waarmee het op de standaard was vastgemaakt was gebroken. De romp was nog heel, maar de vleugels lagen er af. Onderaan de vleugels zaten v-vormige stukjes hout waar de (houten) motoren in pasten, maar die zaten ook los. Het was treurig. De motoren had hij in een plastic zakje.

Sjaak ging er enthousiast mee aan de slag. Eerst moesten ze uitvinden hoe de pin had vastgezeten. Het bleek een lange schroef in een plugje te zijn. Gelukkig hadden de collega’s uit Westkapelle zo’n lange schroef bij zich! Met veel beleid is het Sjaak gelukt om de afgebroken pin te verwijderen en de schroef er in te draaien.

Vervolgens kon de kop van de schroef er af en wonder boven wonder kon het vliegtuig nu weer draaien op zijn standaard. Alles wat verder los zat werd weer vastgelijmd en wij hadden een zeer dankbare klant, die het hele Repair Café een rondje gaf.

LAATSTE NIEUWS

Het Internet Archive en ons digitale erfgoed

Een aanzienlijk deel van de informatie op het internet verdwijnt: ongeveer 25% van de webpagina’s die tussen 2013 en 2023 zijn gepubliceerd, is nu...