McFlurry ijsmachines en repareerbaarheid (2)
M

De ijsmachines blijft voor de meeste franchise ondernemers van McDonalds nog steeds een doorn in het oog. Er zijn twee opvallende redenen die worden gegeven voor de  slechte prestaties van deze Taylor McFlurry-machines: de lange reinigingscyclus van 4 uur die dagelijks moet worden uitgevoerd en de functies van de black box die verantwoordelijk is voor het beheer van de machine. De laatste maakt het voor de medewerkers bijna onmogelijk om te bepalen waarom hij defect is, laat staan om hem weer werkend te krijgen. In plaats daarvan moeten franchise-eigenaren een, door Taylor geautoriseerd bedrijf in de arm nemen om het apparaat weer aan de praat te krijgen – tegen aanzienlijke kosten.

De omvang van dit grootschalige probleem wordt duidelijk als men de realtime kaart bekijkt met de ijsmachines die op dat moment wereldwijd in storing staan.

Voorvechters van het recht op reparatie gaan het nu over een andere boeg te gooien. iFixit.com bundelt nu de krachten met Public Knowledge om het Copyright Office te vragen ijsmachines vrij te stellen van de bescherming van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), zodat  ze de beveiliging in de software kunnen omzeilen die Taylor uitvoert met als doel ze alsnog te kunnen repareren.

Interessant detail: iFixit heeft onlangs een Taylor-ijsmachine gekocht en gedemonteerd om zo te kunnen achterhalen welke componenten makkelijk te repareren zijn. Als een vrijstelling wordt verleend, kan iFixit op een legale manier de geinstalleerde software onderzoeken en daarbij  vaststellen welke foutcodes wat betekenen en hoe je ze kunt resetten.

Lees ook
Zakelijk of gewoon crimineel?

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Hoe herken ik AI-ondersteunde oplichting?

Oplichters, hackers en andere kwaadwillenden gebruiken AI op veel manieren, maar het uiteindelijke doel is meestal hetzelfde: je op valse links laten klikken of...