De uitvinder van Bitcoin op het spoor
D

Een nieuwe documentaire beweert het grootste mysterie in de cryptowereld te hebben opgelost: de ware identiteit van de uitvinder van Bitcoin. Die vraag heeft het internet in zijn greep sinds de digitale munt in 2009 werd gelanceerd door een onbekende persoon of personen die zichzelf Satoshi Nakamoto noemden.

Nu zeggen de makers van een HBO-film dat ze eindelijk het antwoord hebben: het gaat om de Canadese crypto-expert Peter Todd. Maar Todd heeft dit als ‘belachelijk’ afgedaan en bekritiseert de documentaire. Hij heeft, als prominente Bitcoin-ontwikkelaar, wel veel bitcoin-innovaties op zijn naam staan, maar is nooit eerder als ‘hoofdverdachte’ van Satoshi genoemd.

Enorm vermogen

De intrige rond Satoshi is niet alleen te wijten aan de mysterie rondom hun identiteit, maar ook vanwege het enorme vermogen dat ze hebben opgebouwd. Als ze nog steeds de controle over hun bitcoinportefeuille zouden hebben, zou deze nu ongeveer $69 miljard waard zijn, wat betekent dat Satoshi ongeveer de 20e rijkste persoon ter wereld zou zijn.

Satoshi Nakamoto publiceerde in 2008 een whitepaper getiteld ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’, waarin het concept van een gedecentraliseerde digitale valuta werd uitgelegd. In 2009 lanceerde hij/zij/zij het Bitcoin-netwerk en gaf daarmee de eerste cryptomunt vrij.

Cullen Hoback, die eerder heeft geprobeerd anonieme online figuren zoals Q van QAnon te ontmaskeren, zegt dat hij tot zijn conclusie kwam na jaren van onderzoek en interviews. Eén van zijn bewijzen dat Todd Satoshi is, is een forumbericht dat hij vond van Peter Todd, dat leek op een voortzetting van een bericht van Satoshi.

Satoshi’s munten vertegenwoordigen 5% van alle bitcoins, aangezien de uitvinder had besloten dat er slechts 21 miljoen munten zouden worden aangemaakt. Todd zegt dat Hoback’s bewijs alleen gebaseerd is op toeval en zijn online activiteiten verkeerd interpreteert: ‘Ik ben niet Satoshi. Toen ik voor het eerst het Bitcoin-whitepaper las, was mijn reactie: ‘Verdorie! Had ik dat maar bedacht’.

Eerdere theorieën

Een aantal individuen uit de computerwereld zijn eerder als potentiële uitvinder van de cryptocurrency genoemd. In 2014 identificeerde een prominent artikel in Newsweek ene Dorian Nakamoto, een Japans-Amerikaanse man die in Californië woont, als Satoshi. Maar hij ontkende dit en de claim is grotendeels ontkracht. In 2015 publiceerden Wired en Gizmodo een onderzoek waarin de Australische computerwetenschapper Craig Wright werd aangewezen. Kort daarna verklaarde Wright in interviews, onder andere met de BBC, dat hij inderdaad Satoshi was en toonde hij schijnbaar bewijs. Maar zijn claims werden door de gemeenschap verworpen, en na jaren van beweringen te zijn de uitvinder, oordeelde de Britse High Court dat er ‘overweldigend’ bewijs was dat hij niet Satoshi is.

Techmiljardair en crypto-enthousiasteling Elon Musk ontkende ook dat hij achter de cryptocurrency zat nadat een voormalige werknemer van een van zijn bedrijven, SpaceX, dat had gesuggereerd.

Adam Back, een van de hoofdontwikkelaars (en een andere mogelijke Satoshi-kandidaat) postte, voorafgaand aan de documentaire, op X: ‘Niemand weet wie Satoshi is. En dat is een goede zaak.’

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...