De Belgische startup Solhyd ontwikkelde een paneel dat met zonne-Âenergie waterstof maakt uit vocht in de lucht. Het lijkt dus heel sterk op een klassiek zonnepaneel, maar in plaats van een elektriciteitskabel komt er een leiding met waterstofgas uit. Net als zonnepanelen, kan je op heel veel manieren gebruik maken van het eindproduct.
Lucht bevat waterdamp. Dat water wordt door het paneel opgevangen wanneer de lucht het paneel binnenkomt. Zonlicht schijnt op het paneel en levert zo de nodige energie. Het waterstofpaneel vangt vocht uit de lucht en gebruikt energie van de zon om watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof, dankzij het gebruik van innovatieve materialen. Het paneel maakt hierbij uitsluitend gebruik van materialen met een lage kost en bevat geen schaarse elementen zoals platina.
Bij het splitsen van water wordt ook zuiver zuurstofgas gevormd. Dit wordt gewoon weer vrijgelaten in de lucht, zonder impact op het leefmilieu.
Een waterstofpaneel zal ongeveer 40 kg wegen, inclusief zonnepaneel. Het is dus ongeveer dubbel zo zwaar als een klassiek zonnepaneel. Het paneel heeft geen kabel: wel een uitgang waar zuivere groene waterstof uitkomt. Het paneel produceert waterstofgas op lage druk. Dit kan worden opgeslagen onder druk (met een compressor) of vervoerd via pijpleidingen.
Het is mogelijk om waterstofpanelen óók aan te sluiten op een elektriciteitsnet of andere bronnen van hernieuwbare energie. Zo kan je bijvoorbeeld ’s nachts of in de winter extra waterstof maken. Dit is vooral interessant voor verbruikers die heel het jaar door waterstof nodig hebben en de opslag ervan willen minimaliseren.