Wat is een turbineketel?
W

De twee studenten van de TU Delft bedachten de Turbineketel als alternatief voor de warmtepomp. Dit type ketel is geheel nieuw en gebaseerd op techniek die gebruikt wordt voor de airconditioning in vliegtuigen en bij het vloeibaar maken van aardgas. Wanneer je dit proces omdraait, kun je warmte maken.

Een ander verschil met reguliere warmtepompen is dat de turbineketel geen fluorhoudend koudemiddel rondpompt, maar pure buitenlucht. Met de buitenlucht als 100% natuurlijk koudemiddel wordt warmte uit de lucht gehaald via een compressor en tot 80 graden afgegeven aan het bestaande verwarmingssysteem. Met een COP van 2 (bij -10°C) is de turbineketel de één op één vervanger van de cv-ketel.

Deze turbineketel maakt het mogelijk om bestaande woningen (vanaf 1960) energiezuiniger en aardgasvrij maken zonder ingrijpende aanpassingen te doen aan de woning zelf. Deze internationaal schaalbare oplossing kan beperkt geïsoleerde woningen emissievrij te maken. De volledig elektrische Turbineketel is een nieuw type warmtepomp zonder buitenunit.

De ketel is met name geschikt voor bestaande woningen, gebouwd voor het jaar 2000 met een energielabel B/C of slechter. Hij is geschikt om tussenwoningen, vrijstaande woningen en monumentale panden te verwarmen. De verwachte afmetingen zijn: vloeroppervlak van 60×60 cm en een hoogte tussen de 120-150 cm. De luchtkanalen (inlaat & uitlaat) hebben een diameter van ca. 25 cm en moeten via een dak- of geveldoorvoer worden verbonden met de buitenlucht.

Deze innovatieve oplossing vervangt 1-op-1 de huidige cv-ketel op dezelfde plek, heeft geen buitenunit en kan door alle installateurs worden geplaatst. Extra isolatie van het huis is niet nodig, waardoor de totale kosten laag blijven. Bovendien bevat de deze warmtepomp geen milieuvervuilende koudemiddelen. Het systeem wordt online gemonitord en via ‘over-the-air’ updates geoptimaliseerd.

Tarnoc

Lees ook
Turbineketel als Middelburgs ei van Columbus om oudere woningen van het gas te halen

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...