Het principe van de ‘Library of Things’ is een duurzaam en gemeenschapsgericht concept waarbij mensen gebruiksvoorwerpen kunnen lenen in plaats van ze te kopen.
Deze ‘bibliotheken’ werken op een vergelijkbare manier als traditionele boekbibliotheken, maar in plaats van boeken biedt een Library of Things een breed scala aan items die mensen slechts af en toe nodig hebben, zoals gereedschap, huishoudelijke apparaten, kampeerspullen, keukengerei, en andere nuttige voorwerpen.
Kernideeรซn van het concept
Delen in plaats van bezitten: Gebruikers kunnen spullen lenen die ze maar sporadisch nodig hebben, waardoor ze kosten besparen en voorkomen dat ze ruimte verspillen aan items die zelden worden gebruikt.
Duurzaamheid en circulaire economie: Door voorwerpen te delen en hergebruiken, draagt een Library of Things bij aan de vermindering van afval en de vraag naar nieuwe producten. Dit bevordert een duurzamer consumptiepatroon en vermindert de ecologische voetafdruk.
Gemeenschapsvorming: Het initiatief bevordert de gemeenschapszin door mensen samen te brengen rondom gedeelde resources. Het versterkt lokale verbindingen en moedigt samenwerking en solidariteit aan.
Toegankelijkheid: Door gebruiksvoorwerpen beschikbaar te maken voor iedereen, ongeacht hun financiรซle situatie, biedt een Library of Things gelijke toegang tot resources die anders mogelijk onbereikbaar zouden zijn.
Kostenbesparing: Door het delen van items hoeven individuen niet zelf te investeren in dure aankopen voor incidenteel gebruik, wat bijdraagt aan economische besparing.
Kortom, een Library of Things is een praktisch en sociaal initiatief dat duurzaamheid bevordert door het delen van middelen binnen een gemeenschap.
Het concept van de ‘Library of Things’ begon in het Verenigd Koninkrijk. De eerste locatie werd opgericht in 2014 in Londen. Het initiatief heeft zich sindsdien verspreid naar verschillende steden in het VK en daarbuiten, waaronder in Nedserland:
In Nederland zijn er verschillende locaties waar je een ‘Library of Things’ kunt vinden. Hier zijn enkele van de bekendere initiatieven:
- Utrecht – De Spullenier biedt een breed scala aan items te leen, variรซrend van gereedschap tot keukengerei.
- ย Rotterdam – Het initiatief is gevestigd in Rotterdam-West en biedt alles van klusgereedschap tot kampeerspullen.
- Den Haag – Onderdeel van het grotere initiatief “Lekkernassรปh”, dat ook voedselcoรถperaties en andere duurzame projecten omvat.
- Maastricht – Gevestigd in het Werkhuis. Deze locatie wordt gerund door studenten en biedt een breed scala aan bruikbare spullen.
De uitlener zorgt voor het onderhoud en reparatie, en leent alleen kwalitatief goede spullen uit. Daarmee wordt ook nog eens heel veel afval bespaard.