Hoe laat is het op de maan?
H

Een internationaal team onderzoekt welke organisatie de tijd op de maan moet instellen en bijhouden.

Tijdens de zes Apollomissies (1969-1972), waarbij er telkens twee astronauten op de maan rondliepen, hanteerde men de UTC tijd als referentie, ook wel de Greenwich Mean Time (GMT) of Z-tijd (Zulu tijd) genoemd, maar de NASA hanteerde soms ook Eastern Standard Time (EST). Dat is best verwarrend en het is de vraag of je de tijd op de maan af moet laten hangen van de tijdzones die we op aarde hanteren.

Vandaar dat ruimtevaartorganisaties als NASA en ESA aan het nadenken zijn over protocollen om op de maan te communiceren en navigeren en daartoe zijn ze bezig met de zogeheten LunaNet architectuur. Binnen zo’n architectuur is het belangrijk dat je één tijd hanteert als de referentietijd, eentje die onafhankelijk moet zijn van de referentietijd op aarde, dat is nu UTC. Missies die nu nog naar de maan gaan hebben allemaal klokken aan boord, die gesynchroniseerd zijn met de aardse klokken, een situatie die ze bij de toekomstige bemande maanmissies niet wenselijk vinden.

Voor het ISS wordt de UTC-tijdzone gebruikt, zodat het tijdverschil enigszins verdeeld wordt tussen de VS en Canada enerzijds en aan de andere kant Europa, Japan en Rusland.

AstroBlog | LunaNet | NASA 

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...